subota, 21. srpnja 2012.

O ljepoti


.....Gledam je. Zbilja je ljepa, izuzetno ljepa. A izuzetne fizičke ljepote, jednako kao izuzetna umjetnička djela, pobuđuju u nama poštovanje. Neko poštovanje koje je sve šutnja i konteplacija. Jer fizička ljepota nije puki fizički fakat: kao da je to doista ljepota višega reda, ona je jedan talenat.Talenat kao i svaki drugi. I, zato, kao nesvijesni nosilac jednog talenta, jedne vrijednote i nosilac takve izuzetne fizičke nadarenosti zrači ljepotom neke instktivne samosvijesnosti. Stoga, stvor obdaren neobičnom fizičkom ljepotom redovno ima i to svojstvo da umije nositi svoju ljepotu. Čak i krasotica iz nekakvog divljačkog plemene, koja nije nikada sagledala svoga lica u ogledalu jezera, ima to držanje, tu nesvjesnu samosvjest, taj instiktivni ponos na svoje biće, to nejasno osjećanje vrijednosti koje izbija iznutra. U tome i jest, ako se tako smije reći, ljepota ljepote. To je odraz fizičkog u sferu nefizičkoga, u prostore duha. I to je jedna od onih stvari pmoću koje se čovjek izvlači iz željeznog obruča egzistencije. Jer svaka se istinski velika fizička ljepota transponuje u nematerijalno, teži da izađe iz uskih okvira pojedinačnog i vremenskog i prebacuje se u bezgraničo i sveopće, u iluziju vječnoga, nepropadljivog, apsolutnog. To jest ona, upravo kao veliko umjetničko djelo, postaje sama za se jedan svemir, cjelokupan i završen. Ako baš hoćete, recimo ( da zadovoljimo umjerene i oprezne ) jedan veliki svemir; tako se može koncedirati; jer kada smo rekli svemir tad postaje bezpredmetan, pa i besmislen, dometak "mali" ili "veliki".
Odatle nam postaje jasno kako jedna takva fizička ljepota višeg reda, pa i samo jedanput i letimično viđena, može da ljudima postane jedna doživotna vrijednost. Ideal i osmišljenje čiavog njihovog života i djela. I to ne bilo kakvim sitnim, neznačajnim ljudima, sentimentalim dušicama, nego baš onim najvećima i najjačima, i možda baš samo njima, velikim pjesnicima, velikim umovima, velikim duhovima uopće. Odatle biva jasno i to da jednoj takvoj ljepoti višeg reda nije potrebna nikakva nadopuna i nikakva podudarnost sa bilo čim drugim: ona je sama sebi cjelovita i potpuna: jedan likovni fakat, s odnosnim odrazom u sferu duha, koji govori sam za se i koji je sav u tome. Znalo mi je izazvati podsmjeh kad bi za kakvu krasoticu pitali da li je, pored toga, i umna. Ta šta će joj to, dragi brate! Zar joj nije dovoljan onaj jedan talenat, i zar nije u njemu cjlokupna ona? Imao sam od prilike isti utisak kao kad bi za kakvo veliko slikarsko djelo zapitali da li, pored toga, ima pod okvirom mntiranu napravicu koja svira........

                                                                                                                                                                Vladan Desnica
"Proljeće Ivana Galeba"

ponedjeljak, 2. srpnja 2012.

KAOS U KNJIŽEVNOSTI

  U našoj zemlji zavladala je opća pomutnja na svim poljima. Kaos i u svijetu politike, muzike, športa, ekonomije, prosvijete, industrije… Pa tako i na književnoj sceni.

Počelo je sa prvim jutarnjim vijestima: Dječaci Pavlove ulice istukli družbu Pere Kvržice zbog pisanja grafita po ujka Vanjinoj kolibi. Potom su krenule glasine oliti ga nezvanične informacije kako je u povratku Filip Latinović, negdje na Drinskoj ćupriji, sreo gazda Mitketa zvanog Vječiti Mladoženja i izlupao mu nekoliko šamara. Vjerojatno zbog boje tena koja više nije nacionalna. U žutoj štampi objavljen je tekst o trogodišnjem plandovanju Ane Frank u ograđenim objektima i njenom proučavanju Hazarskog rječnika. Nakon utvrđene konfuznosti spomenute knjige, prešla je na Neo-sofiju. Barem je tako posvjedočio Zaratustra.

Istog dana, podnevni Dnevnik je započeo sa izvještajem o spaljenim kućama porodice Glembajevih i braće Karamazova. Iako još nije uočena nikakva veza između žrtava, strani nadležni organi su pronašli svjedoke iz drugih zemalja, koji tvrde da je jučerašnju piromaniju izveo Nikola Bursać, po zanimanju Separatista. Zahvaljujući naočalama Agate Kristi, ubrzo je uhvaćen blizu Goranove Jame iz koje je uzvikivao: Tražim pomilovanje!


Navečer je uslijedila emisija Biblio-podsjetnik koja je sadržavala niz blic-vjesti u vezi sa novonastalim kaosom među književnim autorima i njihovim likovima. Na ekranu su ispisivane kratke i šture informacije:


- Bosonogi dobio od NVO-a Reebock patike i spustio se na zemlju.

- Međunarodni sud u Hagu ipak oslobodio Jazavca. David Štrbac optužen za maltretiranje, izgladnjivanje i etničko čišćenje.
- U diznilendskom zoo-vrtu Aska pripitomila vuka.
- Dr Dulitl izjavio: Za vrijeme borbe Jablan bio pod dopingom. Pobjeda se ne priznaje.
- Priznati antifašista, Lovro Kuhar promijenio identitet. Zbog umijeća pojavljivanja tamo gdje ga ne očekuju, prozvan je - Samonikli.
- Pronađeni povijesni arhivi u amforama na dnu Plave grobnice. U njima, između ostalog, piše da je Hajduk Stanko predvodio Seljačku bunu.
- Balkanski špijun utvrdio da je Mala Zoe bila česta mušterija Bore Šnajdera.
- U najnovijoj epizodi Opstanak - Bjeli Očnjak upao među dvadeset vukova.
- Taras Buljba sa svojom družinom Sinji Galeb pošao na put oko svijeta. Svojoj ženi Penelopi obećao da će se vratiti za 80 dana.
- Pred samu smrt Guliver se odrekao svojih putovanja, priznavši da je ovisnik od halucigenih droga.
- Stanoje Glavaš dočekao Čarnojeviće riječima: “Ostajte ovdje.”
- Ukradena glava šećera pronađena u torbi nosača Samuela. Dr Oetker zahtijeva doživotnu robiju.
- Kir Janja krenuo u potragu za blagom Sijera Madre.
- Plavi čuperak nije bio prirodan, kasnije je otkrio Markiz de Sad.
- Robinzon Kruso priznao zbog čega je ostao na otoku. "Totalni sam neplivač!"
- Martin Krpan postao kralj alkohola.
- Mali princ ubijen u Garavom sokaku.
- Na Ivkovoj slavi zasjela Isakovićeva djeca, inače sinovi puka koji su još prije tri dana pošli prvi put s ocem na jutrenje.
- "Dim ugašenog ognjišta" - Nazmi Rahmanija je najčitaniji roman u Tirani. Za njim sljede "Seobe" u prevodu Hasana Mekulija. Najnečitanija knjiga je "Zbogom oružje"…
- Orlovi prerano uzletjeli. Skupljači perja previše bučni.
- Kocka je bačena u Lelejsku goru. Kiklop pogođen posred čela.
- …

Nisam mogao više da izdržim. Obukao sam kostim i krenuo u potragu za Crvenkapom. Pročitao sam da voli maljave. 


T.B.