nedjelja, 25. studenoga 2012.

Objasnik životnih pojmova

ALKOHOL
Opće prihvaćena teška droga, uglavnom, u tekućem obliku vrlo razornog djelovanja na ljudski organizam, pogotovo mozak, sa teškim posljedicama na društvo, pogotovo u užem obliku, tj. porodicu. 
 Ako se dugo i redovno unosi u velikim količinama, alkohol može osobe slabijeg karaktera dovesti do alkoholizma, stanja ovisnosti čije psljedice su, uglavnom, nepopravljive. Ovdje se već radi o jednom bolesnom stanju koje vodi propadanju jedinke u lošem društvu, na primjer: ljudskom. 
Da bi se to izbjeglo, društvo treba birati veoma pažljivo. Najbolje je piti isključivo sa izlječenim alkoholičarima.
Ipak, opasnost od alkohola često je prenaglašena. Smrtnost alkoholičara je stopostotna. To je nesumnjivo. Međutim, stopostotna  je i smrtnost trezvenjaka, što dopušta hipotezu da bi razloge za tu zanimljivu pojavu trebalo, možda, potražiti u nečem drugom.

BJEGUNAC
Lik sklon bježanju. Ova sklonost kod bjegunaca nije posljedica paranoje. Njih zbilja proganjaju i to zato što su pobjegli, a to je zabranjeno.

BOLEST
Poremećena kemija jedinki uzrokovana mikroorganizmima koja pobija sveprihvaćenu tezu da je veći jači. Međutim, čovjek je u silnoj želji za besmrtnosti razvio nauku nazvanu Medicina koja neprekidno pronalazi nove bolesti. Medicina bi ipak mogla da pripazi kuda napreduje.

C...
Najkraći negativan odgovor.

CILJ
Preduslov za promašaje, pogreške, lutanja. Nepogrešivost se najlakše postiže tako što se prije svega dobije suglasnost, ili stekne pravo, da se cilj precizira tek poslje stizanja.

ČITATELJ
Već kraća analiza pojma "čitatelj" dopušta tezu da literarna vrijednost knjige nije od značaja, jer ona zanima samo uski krug ljudi (tzv. "čitatelje"). Taj krug je sve uži, i bilo bi nehumano zahtjevati da se proširi; rađaju se isključivo nepismeni, a ne bi bilo ljudski željeti da natalitet bude manji od mortaliteta, tim prije što bi i to, poslje izvjesnog vremena, moralo ukinuti čitatelje.
Čitatelja po definiciji nema svrhe nagovarati da čita; da to ne čini, ne bi ni bio čitatelj, ali ovo bitno saznanje teško prodire. Iz nejasnih razloga, kada se knjiga reklamira, spominje se ime autora, pa čak i sadržaj knjige, premda ti podaci mogu zanimati isključivo čitatelja, dakle, osobu koja je već to, osobu oko koje je besmisleno gubiti vrijeme. Knjigu, kao i sve drugo, treba vješto ponuditi onima koji to neće. 

ŠUTNJA
Relativno bezopasno stanje ako se vrši često i dugo. Skraćivanje vremena posvećenog ovoj delatnosti opasno je za ličnost u centru pažnje.
Npr. "minut šutnje".

DURBIN
Naprava koja imaocu omogućava da vidi puno više stvari do kojih mu nije stalo. 

ĐIBAR
 ili poznatije pod nazivom SMEĆE. Mnogi ga bacaju gdje god stignu, umjesto na deponije, pa da se zna gde se ono nalazi. Neki bacaju čak i milijarde ("Milijarde na smetlištu", i slični napisi) što je čisto rasipanje, čak i ako se ne spominje zagađivanje.
Ima gledišta da đibar treba bacati samo na deponije, pa da se smeće prerađuje i koristi, umjesto da se uvozi iz inozemstva iako ga ima i više nego što je potrebno. Dalekovidi, međutim, pitaju što bi se dogodilo da je svo smeće, iz stoljeća u stoljeće, prerađivano u nešto drugo? Po njima, čak ni ostaci ne bi ostali da se tako radilo. Što bi bilo od Arheologije da su prijašnja Čovječanstva uništavala svoje smeće, prije toga brižljivo prikupljene na lako pristupačnim mjestima? Sa stanovišta daleke budućnosti i najbjedniji otpadak trag je određene civilizacije, jednak tragovima pećinskog čoveka koje se danas brižljivo sakupljaju do posljednjeg otpatka, i izlažu se u mramorom obloženim muzejima. Status đibra je, dakle, privremen. Koja tisuća godina i ono postaje prava dragocjenost. A jasno je da ostaje samo ono smeće koje bacaju nedisciplinirani, izvan za to određenih mjesta, pa ne može biti uništeno ili prerađeno. Ukratko, malo je slučajeva planiranih arheoloških slojeva. Oni moraju biti spontani, a da se to postigne - smeće treba bacati gdje god se ukaže prilika.

EMOCIJA 
Smetnja koju treba zaobići ako je neophodno razmišljanje. Primjera radi riječi "Puki siromah" sadrže prevelik emocionalni naboj, što smeta. Kada se siromašni pravilno nazovu "Vlasnici bez igdje ičega" moguće je i njih svrstati u kategoriju "Vlasnici" čime je problem ne samo pravilno postavljen nego, već samim tim, i rješen. 


Nastavlja se.....


 




Nema komentara:

Objavi komentar