subota, 26. svibnja 2012.

Pričam ti priču

   Ako želite da napišete posljednju od svih mogućih priča, i to hitno, dok za nju još ima čitaoca, evo nekoliko ideja:
Uzmite dvije rečenice: "Povijest se završila" i "Nije li to samo još jedan užasan početak?" i razvijte oko njih priču koja će dokazati točnost oba ta stava.
Zašto ne priča o piscu iz nekog paralelnog svijeta? On je pronašao neku vrstu vrata ka našem svijetu, prosto zapisuje ono što nam se događa, i bogati se na našoj gluposti. Podvucite da je on satiričar, i to vrlo loš, ali budući da opisuje nas on nikako ne može da propadne.
Napišite da smo uvijek činili ono što smo smatrali najboljim, ali to nije bilo to. Naslov NAJBOLJE NAMJERE mogao bi najbolje odgovarati za tu priču. Pišite o prijateljima čovječanstva i drugim kretenima koji su se u sve miješali, i izazivali zanimljive posljedice, među kojima i mnoge fatalne. Ubacite tu i "priču unutar priče", o svijetu koji je mašina, nešto kao veliki sat u kome živi mnoštvo patuljaka. Naravno, patuljci ne vide da je mašina u redu, i stalno pokušavaju da joj pomognu da radi, što je sasvim nepotrebno. Miješajući se u sve oni lagano uništavaju mašinu svijeta; ona je, kako se kaže, sigurna od budala, ali budala ima previše.
Možete ovome dodati jedan sasvim zamisliv suprotan svijet u kome svi pokušavaju da urade najgore što mogu, i tako slučajno naprave svijet humaniji od našeg, jer, naravno, ništa ne ide u skladu ni sa njihovim namjerama.
Zašto ne jedna priča tipa VADITE ME IZ OVOGA? Recimo da je to pismo nekog nižeg demona Luciferu, gdje ovaj moli da ga povuku nazad u Pakao jer je sve ovo previše za njega. Ili drugo, gdje taj demon kaže "Moj posao ovdje konačno je završen; mogu li da se vratim?" Svijet u cjelini kao slučaj demonske opsjednutosti mogao bi da donese zanimljive rezultate, ako se dobro razvije, ali čini mi se da bi to oduzelo previše vremena, a vama se žuri. Tim prije što ionako nije ostalo mnogo vremena.
Zašto ne priča o povijesti? Podvucite da su ljudi oduvijek miješali istinu sa povijesti, a povijest sa onim što se stvarno desilo, i pokušavali da od toga naprave nauku, i da nauče nešto od svega toga. Za čitaoce sklone apsurdnim besmislicama ovo bi moglo biti zanimljivo.
Napišite priču o budućem arheologu koji pokušava da na osnovu ostataka otkrije istinu o našem vremenu. Pustite ga da ispravnim logičnim razmišljanjem dođe do apsolutno apsurdnih zaključaka, i da usput kaže o nama mnogo istina kojih on ne može da bude svjestan, ali mi možemo.
Napišite pismo Budućnosti i objasnite joj zašto ne postoji, i zašto svijeta više nema: svijet je odjednom postao svjestan čitave svoje povijesti, i naprosto je umro od stida.
Napišite super-kratku priču o posljednjem čovjeku. Posljednjim dahom on krikne: U ČEMU SMO POGREŠILI... a jedan ogromni glas sa nebesa hladno odgovara: U SVEMU...
Napišite priču kao seriju simpatičnih epitafa. Na primjer, na spomeniku čestitog čovječanstva dobro bi stajalo nešto kao MOLIMO VAS DA NAM OPROSTITE, ČASNA RIJEČ NISMO NAMJERNO.    

                 
                                                      T.B.

Nema komentara:

Objavi komentar