srijeda, 11. travnja 2012.

Brojčana paranoja


U početku je Zemlja bila bez Kvantiteta. Ljudski igrač reče: neka budu brojevi kako bi mogli klasificirati stvari, i postanu brojevi. I ljudski igrač odvoji Brojeve od mnoštva. I ljudski igrač reče: razvijmo računalske metode za rješavanje linearnih i kvadratnih problema ( e, a jesu mu problemi), jer brojevi nisu samo praktičan alat, već zaslužuju posebno proučavanje. I ljudski igrač nazove to proučavanje Matematika. I ljudski igrač reče: zahtjevnija mjerenja i proračuni traže da brojčani sustav koristi nulu kao broj, a točku ili zarez za odvajanje dijelova brojeva koji su veći ili manji od jedan. Taj sustav nazove Osnovna poziciona notacija.
I ljudski igrač reče: korištenje samo ovih dvaju simbola za razlikovanje značenja isključuje potrebu prepoznavanje deset simbola, jer je većina sustava decimalna, koristi sustav temeljen na desetici. I ljudski igrač nazove te brojeve Binarni brojčeki. Brojevi postaju jednostavniji ali i duži. Potrebna golema stalna memorija za njihovo pamćenje. I ljudski igrač reče: izgradimo stroj koji će umjesto nas pamtiti brojeve, nazovimo svaki 1 ili 0 bit, a skup od osam bitova bajt, nazovimo dva ili više bajta riječ. To je početak. Nazovimo naše nove strojeve računala. Sada napuštate prvi nivo teškoća.
Jeste li sigurni da to želite učiniti?
Odgovorite sa y/n.
U redu.
Sve je to broj. Broj je krasnodobar. Jer brojevi se pretvaraju u radnje, a radnje u brojeve; ulaz postaje izlaz, koji onda opet postaje ulaz, itd.…Podaci se stalno pretvaraju u pristupačniji oblik kako bi se s njima dalje radilo, ad infinitium, brojevi pokreću svijet
Računala osiguravaju da svi brojevi nešto znače, budu ostvareni. Ovo rezultira nepogrešivim osjećajem za organizaciju. Sve je manje energije. Ako je sve reducirano na brojeve, tada je prevladana ili predviđena slučajna, kaotična priroda svijeta, jer stabilnost je u prosijeku, red je u sredini, zakon u srednjoj vrijednosti. Zar nije tako?
Jer sada nema ničega, nema aspekta postojanja koji nije podložan postotcima ili statistici.. To nisu vrata, to je zid, tudume!
Nekad se svijetom upravljalo prema ptičjoj utrobi. Ekstispicija.
Sada se njime upravlja prema broju, a vrijednost je ispred znanja i mudrosti. Računala i oni koji im služe, ljudski igrači, statističari, psefolozi, stohastička zajednica koja upravlja, reduciraju svijet i probleme na skupove težinskih možda, proizvode ne toliko ono što je potrebno već ono što računala mogu uraditi. Jer sve je broj.
Čak su i primitivni brojevi krasnodobri. Kružni. Zlatni. Duhovni. Kabalistički. Iracionalni. Životinjski. 
Ljudski igrač Sveti Ivan je odabrao broj 666 jer je u svojoj znamenci bio manji od sedam.
Dolazi sutrašnjica kada će sve biti brojeno, a broj će poput dinosaurusa vladati Zemljom. To je T. Rex. Opasno! Svaka stijena, svaka vlat travke, svaki atom i svaki ljudski igrač.


                                        T.B.

Nema komentara:

Objavi komentar